..Åååh, denne dagen husker jeg helt fra jeg var liten ❥ Jeg husker den gangen jeg gikk i barnehagen og alle pyntet seg klare til og gå i lucia toget – helt klart noe helt spesielt for de små. Jeg husker jeg følte meg som en prinsesse, selvom jeg bare hadde en lang hvit kjole og et glitterbånd rundt livet. Sånne små ting som dèt setter minner, og det er så utrolig vakkert og tenke tilbake på. Når minstemann i huset våknet og var klar for en ny dag i barnehagen var det bare og brette opp ermene og få på henne Lucia kjolen sin, før det var og børste håret og flette musefletter.

Dette er faktisk første gang jeg har lagt lussekatter selv? Jeg vet, altfor dårlig. Faktisk, så har jeg ikke smakt det siden jeg gikk på barneskolen – og det er mange år siden! Så i år bestemte jeg meg for at jeg skulle prøve meg på og lage de selv, og det ble en suksess! ❥

L U S S E K A T T E R


… Det luktet helt himmelsk i hele huset, og jeg kjente at det virkelig var på tide og få smakt på dem, jeg hadde rett og slett glemt hvordan de smakte – men de var like gode som jeg husket dem. Jeg lagde likeså godt en stor porsjon mens jeg først var i gang, og ga litt til bestemor og mamma. En hyggelig ting og gjøre på lucia dagen – alle blir vel glad for en sånn oppmerksomhet? ❥
Så om du lurer på om du skal bake lussekatter i år, gjør det! Jeg angrer ikke for og si det sånn, hehe. Disse kan også lages i forveien og fryses ned, de er like gode fordi om. Ta bollene opp av frysen, tin de enten i ovnen eller microen, og de er like god som når de er ferske!

Y O U ‘ L L  N E E D :
· Ingredienser
1 liter melk / 300 g smør / 250 g melis / 0,75gram malt safran / 100 g gjær / 1,5 kg hvetemel

· Pensling
1 egg / 1 ss Melk

– Til pynt trenger du rosiner.

F R E M G A N G S M Å T E

Kok opp melk, smør og melis. Ta kjelen av platen og rør i safran.
Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C – NB! dette tar en stund).
Rør gjæren ut i væsken. Bland i hvetemelet, her må du tilsette mer mel om du føler du trenger det. Deigen skal være lett og jobbe med og ikke klissete. Elt deigen til den er smidig, jeg pleier og elte i ca 20min, de 5 siste minuttene skrur jeg ofte opp hastigheten litt.
Hev deigen hvis du ønsker, jeg lot den heve i 30minutter, og da var den nesten doblet seg. Du må ikke forheve deigen, men gjør som oftes det. Når deigen er ferdig hevet, start med å trille ut deigen og forme Lussekatter. Jeg liker aller best å lage S’er fordi de er så enkle å forme og gir passe store boller.

Pynt med rosiner og pensle over med egg som er lett pisket sammen med litt melk.
Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 7-10 min, til bollene er gylne og gjennomstekte.Her gjelder det og følge godt med da de stekes på ganske høy temperatur, og det er lett for at de blir svidd. Jeg glemte meg i noen minutter og vips der var noen av bollene blitt alt for mye stekt, hehe.

Kos deg og nyt de gode lussekattene – det er så godt! ❥